10 JENIS MAKANAN TINGGI SERAT


 

1. Pir (3.1 gram)

Buah pir adalah buah popular yang enak dan berkhasiat. Ini adalah salah satu sumber serat buah terbaik.

Kandungan serat: 5.5 gram dalam pir mentah bersaiz sederhana, atau 3.1 gram setiap 100 gram


2. Strawberi (2 gram)

Strawberi adalah pilihan yang lazat dan sihat yang boleh dimakan segar.

Menariknya, ia juga antara buah-buahan padat nutrien yang boleh anda makan, dengan banyak vitamin C, mangan, dan pelbagai antioksidan yang kuat. Cubalah smoothie strawberi  dengan buah-buahan lain.

Kandungan serat: 3 gram dalam 1 cawan strawberi segar, atau 2 gram per 100 gram 


3. Avokado (6.7 gram)

Avokado adalah buah yang unik. Daripada tinggi karbohidrat, ia kaya dengan lemak sihat.

Avokado sangat tinggi vitamin C, kalium, magnesium, vitamin E, dan pelbagai vitamin B. ia juga mempunyai banyak manfaat kesihatan. 

Kandungan serat: 10 gram dalam 1 cawan avokado mentah, atau 6,7 gram setiap 100 gram 


4. Epal (2.4 gram)

Epal adalah antara buah yang paling enak dan memuaskan yang boleh anda makan. Ia juga tinggi serat.

Kandungan serat: 4.4 gram dalam epal mentah bersaiz sederhana, atau 2.4 gram per 100 


5. Raspberi (6.5 gram)

Raspberi sangat berkhasiat dengan rasa yang sangat kuat. Ia penuh dengan vitamin C dan mangan.

Kandungan serat: Satu cawan raspberi mentah mengandungi 8 gram serat, atau 6.5 gram setiap 100 gram 


6. Pisang (2.6 gram)

Pisang adalah sumber nutrien yang baik, termasuk vitamin C, vitamin B6, dan kalium.

Pisang hijau atau belum masak juga mengandungi sejumlah besar kanji (resistant starch), sejenis karbohidrat yang tidak dicerna yang berfungsi seperti serat. 

Kandungan serat: 3.1 gram dalam pisang bersaiz sederhana, atau 2.6 gram per 100 gram 


7. Lobak (2.8 gram)

Lobak adalah sayuran  yang enak, rangup, dan sangat berkhasiat.

Kandungan vitamin K, vitamin B6, magnesium, dan beta karoten, antioksidan yang berubah menjadi vitamin A dalam badan anda.

Kandungan serat: 3,6 gram dalam 1 cawan lobak mentah, atau 2,8 gram per 100 gram 


8. Bit (2.8 gram)

Bit adalah sayuran akar yang tinggi dalam pelbagai nutrien penting, seperti folat, besi, mangan, dan kalium.

Bit juga sarat dengan nitrat anorganik, yang merupakan nutrien yang terbukti mempunyai pelbagai manfaat yang berkaitan dengan peraturan tekanan darah dan prestasi senaman 

Kandungan serat: 3,8 gram per cawan bit mentah, atau 2,8 gram per 100 gram


9. Brokoli (2.6 gram)

Brokoli adalah sejenis sayur  dan salah satu makanan paling padat nutrien di dunia ini.

Ini sarat dengan vitamin C, vitamin K, folat, vitamin B, kalium, zat besi, dan mangan dan mengandungi antioksidan dan nutrien yang melawan barah.

Brokoli juga tinggi protein, dibandingkan dengan kebanyakan sayur-sayuran. 

Kandungan serat: 2.4 gram per cawan, atau 2.6 gram setiap 100 gram 


10. Kacang kuda (7 gram)

Kacang kuda adalah jenis kekacang  yang sarat dengan nutrien, termasuk mineral dan protein.

Kandungan serat: 12.5 gram setiap cawan kacang kuda yang dimasak, atau 7.6 setiap 100 gram 



sumber: healthline
10 JENIS MAKANAN TINGGI SERAT 10 JENIS MAKANAN TINGGI SERAT Reviewed by Coach M on February 17, 2021 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.